Четири ползи от масажа, за които вероятно не знаете

Масажът е една от най-приятните и полезни козметични процедури, с които бихте могли да се поглезите, ако решите да си подарите спа ден. Представете си – той е една от най-античните подобни практики; най-ранните доказателства за него могат да се открият не къде да е, а на една стенна рисунка в Египет, датирана на повече от 2000 години пр.н.е. Оттогава насам масажът е завладявал цял свят и е еволюирал като различни практики в различните държави и континенти, но където и да отидете, ще чуете само положителни неща за него. Той е релаксиращ, олекотява стреса и подпомага възстановяването на мускулатурата – сигурно сте чували това. Но има ли и други ползи от масажа, за които може би не сте чували? Решихме да разгледаме заедно с вас някои от по-малко познатите позитиви на тази чудесна процедура.

1. Помага за циркулацията в лимфната система

Съществува специфичен тип масаж, познат като лимфодренажен масаж или лимфен дренаж, който стимулира лимфната система. Лимфната система е свързана с редица функции на нашето тяло и е от съществена важност да работи безотказно. Същевременно, за разлика от кръвоносната ни система, лимфната няма собствена циркулация и разчита на общото движение на тялото ни да задвижва течността вътре в нея (лимфа). Това включва неща като раздвижване на мускулатурата (примерно спортуване), сухо изчеткване или лимфен масаж. Ползите от стимулиране на лимфната система са многобройни – подобрен метаболизъм, подобрено прочистване на отпадъчни вещества в тялото ни, общо подобряване на имунната система и прочее. В някои страни като част от терапията срещу ракови заболявания се предписват и процедури, включващи лимфен дренаж. Този деликатен масаж обаче може да бъде използван и при проблеми със стрес, занижена енергия, заболявания и спортни травми – самостоятелно или в комбинация с Шведски масаж. По време на масажа, масажистът упражнява лек натиск и върви по посока на лимфните възли, разположени по тялото. Комбинациите с техники от масажите Шиатцу или Шведски масаж подпомагат отпускането на тялото. Масажистът може да се фокусира върху една специфична зона или да изпълни процедурата върху цялото тяло с цел оптимален ефект.

2. Продиводейства на заседналия начин на живот

Навярно ви се е случвало да чуете в последните години фразата „Седенето е новото пушене“. Доколко това е вярно, тепърва предстои да разберем, но неоспоримият факт си остава, че хората които работят в офиси изпитват цяла редица проблеми след известен брой години, прекарани в седене по 8-9 часа. Най-често срещаните са мускулни схващания в областта на врата, раменете и седалищната зона и възпаления на мускулната тъкан, както и проблемите с гърба и кръста. Масажът може да помогне значително при облекчаването на гореописаните затруднения. Има причини да се смята, че действа благотворно и на проблеми като разширените вени (също често срещано последствие от твърде дългото седене). Като бонус ще ви помогне да превъзмогнете част от стреса, които неизменно се акумулира в офиса и да се почувствате много по-свежи и продуктивни. Неслучайно напоследък стана част от практиките на големите фирми да имат офис масажист на разположение – те са наясно колко ползи могат да се отчетат дори с петнадесетминутен масаж.

3. Облекчава симптомите на депресия и тревожно разстройство

Според изследване, публикувано в медицинското издание International Journal of Neuroscience (бр.115/4 2005) при жени страдащи от рак на гърдата, на които е била предписана и терапия чрез масажи освен конвенционалното лечение, са показали значително редуциране на депресивни симптоми. Изследването сочи, че се наблюдава намаление на кортизола (хормона на стреса) със средно 31% и увеличение на невротрансмитерите допамин и серотонин (познат също като хормони на щастието) със средно 28% при наблюдаваните обекти. Разбираемо, биохимията на човек се променя при подобни показатели и проблеми като паническо разстройство и депресия могат да бъдат успешно повлияни чрез класически и специално изработени масажи. Но дори да не страдате от подобни проблеми, защо да не се възползвате от възможността да се почувствате по-щастливи в нормалното си ежедневие?

4. Подобрява отпочиването по време на сън

Връщайки се на темата относно хората, които работят по цял ден в офиси се връщаме и към проблема със стреса. Всички говорят за стрес, но рядко се адресират конкретни проблеми като например този със съня. Статистиките сочат, че в днешно време все повече и повече хора започват да страдат от хронично безсъние или просто не спят добре. Причините за това са многопластови и трябва да бъдат адресирани индивидуално, но едни от най-основните са свързани точно с работата на компютър – силното ниво на стрес и липсата на физическа умора. Телата на хората просто не са създадени да бъдат обездвижвани за такива дълги периоди от време. Спортът в голяма степен помага, а масажите се оказват изненадващ съюзник в борбата с безсънието. Специално създадени за целта масажи помагат да се отпусне цялото тяло и както споменахме по-горе, намаляват и нивата на кортизола. Усеща се и подобряване в циркулацията на кръвта (впрочем това има и много приятен страничен ефект – кожата се оросява много повече). Всички тези неща допринасят за общото благосъстояние на организма и за по-добрата почивка през нощта.

Както виждате, ползите от масажа са многобройни и неоспорими. Надяваме се, че и вие ще се възползвате скоро и ще ги откриете сами за себе си! А междувременно, очаквайте скоро нашия подробен наръчник за различните видове масажи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »